Sun reissu, mun reissu

Rakastan autolla ajamista. Rakastan matkustamista. Rakastan road trippejä. Jos olisi aikaa ja rahaa, olisin varmasti aina matkalla johonkin.

Rakastan myös kokea asiat ja paikat omalla tavallani. Törmään omassa elämässä työn ulkopuolella hyvin useasti siihen, että mulle annetaan ohjeita ja neuvoja, ilman että niitä olen halunnut tai pyytänyt. Milloin nämä koskevat uraa, hiustyyliä, omaa olemista, asuinpaikan valintaa tai ties mitä. Myös matkakohteita. Voisin melkein sanoa vihaavani tätä neuvojen ja vinkkien antamista, tai ainakin kokevani tuollaiset hetket todella epämukaviksi. Tästä syystä minua on monesti kutsuttu myös itsepäiseksi. Käy mulle.

Mielestäni on valtava rikkaus, että ihmisillä on erilaisia kokemuksia ja täysin toisistaan poikkeavia näkemyksiä asioden suhteen. Todellakin, meillä kaikilla on ja kuuluukin olla täysin oma elämämme. Omat kokemuksemme ja mieltymyksemme eivät välttämättä kohtaa muiden kanssa. Ehkä ne eivät kohtaa kenenkään kanssa. Eikö jokaisen kuuluisikin saada kokea asiat juuri omalla tavallaan?

Olen todella huono kertomaan mun omista lomista ja reissuista, koska koen että ne ovat hyvin henkilökohtaisia. Koen myöskin, että ne eivät oikeasti kiinnosta ketään. Ne ovat palvelleet tarkoitukseltaan vain ja ainoastaan mua, joten muut eivät ehkä edes ymmärtäisi niitä. Ja hyvä niin. Olen nähnyt silmien pyörittelyt, kun mainitsen nukkuneeni viikkoja autossa. Kuullut ne varoitukset ja paheksunnat, kun kerron suunnitelmistani seuraavaa reissua koskien. No, en itsekään saa kovin paljoa kicksejä muiden lomista, koska ne ovat muiden, eivät minun. Ne ovat jotain ihan muuta, mitä minä reissuiltani haluan, tai mitä ehkä pystyn toteuttamaan. Toki, kun joku on käynyt kohteessa josta olen utelias kuulemaan, tehnyt asian, jonka itsekin haluaisi toteuttaa, kysyn kyllä.

No, tämä aihe tuli jälleen esille loppukesän tulevaa road trippiä odotellessa. Kun työt seisoivat, ja Suomi lomaili, niin löytyi hyvä väli lähteä seikkailemaan. Vaikka olen monta maata elämäni aikana nähnyt, milloin autolla, milloin muilla keinoin, löytyy minultakin paljon  maita ja paikkoja, joissa en ole vielä käynyt. Ihan läheltäkin. Enkä välttämättä näissä kaikissa edes aio käydä. Nyt löytyi kuitenkin reissun kohteeksi maa, jossa en ollut käynyt. Olin saanut neuvoja ja ohjeita siitä, mitä kannattaa ja ei missään nimessä kannata kyseisessä maassa tehdä, mihin kannattaa ja mihin ei missään nimessä kannata mennä. Eikä sillä, että olisin mielipidettä kyseisestä kohteesta kysynyt, ainoastaan saattanut mainita jossain yhteydessä, että enpä ole tässäkään maassa koskaan käynyt. Kyseessä on rajanaapurimme Norja.

En ollut käynyt Norjassa siitäkään syystä, että olen kuullut pääosin negatiivista kyseisestä maasta. Pääosin valituksen kohteena on aina ollut korkea hintataso. Rehellisesti voin sanoa, että vaikka olin kuullut myös upeista maisemista, niin lukuisat päivittelyt kyseisen maan hintatasosta meinasivat koitua kohtaloksi, ja matka jäädä kokonaan toteuttamatta. Mutta onneksi näin ei käynyt!

Nyt omalla autolla pohjoista Norjaa kiertäneenä, teltassa, autossa ja erinäisissä mökeissä nukkuneena, todistin omalta kohdaltani kaikki pelot ja luulot hintatasosta vääräksi. Meillä ihmisillä kun on niin erilaisia käsityksiä siitä mitä tehdä lomillaan, sekä miten ja mihin käyttää rahansa. Haluamme maksaa eri asioista ja olla maksamatta toisista. Nämä asiat tekevät vertailemisesta aivan mahdotonta, koska olemme erilaisia, ja haluamme eri maailman kolkissa tehdä hyvin todennäköisesti eri asioita kuin monet muut. Mietin useaan otteeseen matkan aikana, että voi miksi en tullut jo aiemmin. Niin.. en tullut aiemmin, koska olin tahtomattani kuunnellut muiden kokemuksia, niitä joita en edes ollut halunnut koskaan kuulla. Virhe.

En aio tuputtaa kenellekään ohjeita siihen, millä tavoin matkansa saa tehtyä edullisemmin, millaisia valintoja kannattaa tehdä ruuan tai vaikkapa yöpymisen suhteen, koska kuten jo totesin, ihmiset haluavat eri asioita. Kuvat puhukoon tällä kertaa puolestaan mun reissusta. Mulle kokemus oli hyvin lähellä täydellistä, mutta seuraavaan kertaan jää silti uusia ideoita ja muutoksia toteutettavaksi. To do-listalta tuli ruksattua jälleen muutama kohta, Norjassa käyminen, Jäämeressä uiminen, Nordkapissa käyminen sekä kuningasravun syöminen. Ehkä joitain muitakin, mutta ne kuuluvat sinne omaan arkistoon, siihen loputtomaan reissuarkistoon, joista en usko kenenkään muun yhtä kovasti innostuvan.

Norja oli kaunis, lumoava ja kerrassaan ihana.

Olen varma että minä ja Norja tapaamme vielä uudelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *