Some ei ole deittisivusto, jätä siis ehdotuksesi ja ilmoituksesi muualle!

Tiesittekö, että vaikka some pursuaa erilaisia ihmisiä ja erilaisia, joskus jopa kutsuviakin kuvia, some ei silti ole mikään Tinder! Me ihmiset emme postaile itsestämme kuvia, jotta viestiboxit täyttyisivät enemmän ja vähemmän säädyllisistä ehdotuksista. Jos et tiennyt, niin nyt tiedät!

Liian helppo lähestyä

Niin helppo kuin sosiaalinen media onkin lähestyä ihmisiä, se ei tarkoita, että niin kuuluu automaattisesti tehdä. Naiset, eivätkä varmasti miehetkään, jaa kuviaan ja asioitaan täällä itsestään siinä toivossa, että joku tarttuisi koukkuun ja tuuppaisi viestiboksin tai sähköpostin täyteen omia ajatuksiaan, villeimpiä haaveitaan ja toiveitaan. Ei. Me emme postaa kuvia, jotta kokisit tulleesi rohkaistuksi ottamaan yhteyttä ja esittelemään itsesi paidatta tai kokonaan vaatteita. Ei, ei ja vielä kerran EI.

MINÄ en ainakaan halua yhtäkään kuvaa yhdestäkään paidattomasta tai paidallisesta miehestä. En myöskään housuttomasta miehestä. Jos haluaisin, osaisin sanoa sen ääneen ja osaisin suoraan sellaisia pyytää.

Deittisivustot

Treffipyynnöille on omat sivunsa ja sovelluksensa. Jos nyt joku on sekoittanut nämä keskenään, niin haluaisin muistuttaa että Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter ja Linkedin EIVÄT ole deittisivustoja. Ne ovat sosiaalisen median erilaisia kanavia, eikä yhdenkään perusajatus perustu deittailuun. Joten, kun näiden kautta kilahtaa ehdotuksia, kuvia tai k-18 videoita, niin ollaan hiukan sivuraiteella.

Väärin on ymmärretty myös siinä kohtaa, kun ei tajuta tai viitsitä ajatella sitä toista henkilöä. Onko mielessäkään käynyt, että henkilö, jolle aiot tarinaa ja ehdotusta kuvineen kohta suoltaa, ei välttämättä todellakaan halua niitä? Hän ei välttämättä koe niitä imarteluna tai edes toivottuna. Ei ehkä muutenkaan positiivisena lähestymisenä. Hän voi pahimmillaan kokea ne hyvinkin ahdistavana. Mieti, ennen kuin lähetät, ovatko ne mahdollisesti toivottuja vai eivät.

Onko mielessäkään käynyt, onko kyseinen henkilö mahdollisesti edes vapaa? Onko hän kenties parisuhteessa? Haluaako hän tutustua tällaista reittiä uusiin ihmisiin, ainakaan vakavammassa mielessä? Vai haluaisiko hän kenties ihan itse valita missä ja miten uusiin ihmisiin tutustuu, jos tutustuu? Kannattaa muistaa, että joku voi todellakin kokea viestiesi sisällön ja jatkuvat yksipuoliset lähestymisyritykset ahdisteluna. Se ei ole myöskään kauhean hyvä asia sinulle.

Itsensätarjoajat

Sillä nimellä kutsuisin kaikkia näitä, jotka itseään pyytämättä, sinnikkäästi ja täysin häpeilemättä tyrkyttävät toiselle henkilölle. Itselläni on kokemusta vain miesten itsensätarjoamisesta, mutta tiedän että ilmiö koskee myös naisia.

Puhun henkilöistä,

  • jotka kertovat yhden tai useamman somekanavan kautta, mitä kaikkea haluaisivat kanssani tehdä, missä kaikkialla haluaisivat harrastaa erinäisiä asioita petipuuhia myöten.
  • joiden kommentit ovat joskus jopa julkisesti tyyliä: voisinpa tehdä sinulle sitä ja voisinpa tehdä tätä.
  • jotka lähettävät itsestään puolipukeisia tai vaatteettomia kuvia pyytämättä, yhtä tai useampaa reittiä.
  • jotka lähettävät kysymättä ja pyytämättä kuvan siitä omasta ja eniten ihailemastaan vartalonsa osasta.
  • jotka esittelevät itsensä viestiboksissa tai sähköpostissa, aina pituudesta ja painosta eri luonteenpiirteisiin, varallisuuteen ja mielihaluihin. Koko stoori.
  • jotka lähettävät kuvan sängystään, jossa olisi minulle paikka.
  • jotka kertovat että haluavat tutustua minuun somea syvemmin ja paremmin, koska kokevat, että kuulumme yhteen.
  • jotka saattavat tietoosi, mitä kaikkea jännää ovat tehneet kuvillani.
  • jotka kysyvät kuppikokoani ja loukkaantuvat, kun en sitä heille kerro.

Puhun henkilöistä, jotka eivät kertaakaan kysy, mitä tämä viestin toisessa päässä oleva henkilö haluaa tai EI halua.

Yksipuolinen halu ei riitä

Lukiessani näitä viikoittain, yksi asia yhdistää kaikkia. Missään ei koskaan kysytä, mitä se vastapuoli haluaa ja mitä EI? Ei puhettakaan että kysyttäisiin, haluaako vastapuoli tutustua? Tavata? Saada kuvia? Tietää sinusta nämä asiat? Onko hän edes vapaa?

Ei näitä toiveita ja himojaan vaan kertakaikkiaan voi tuutata täysin itsekkäästi jokaiselle haluamalleen ihmiselle olettaen, että toinen on vähintäänkin yhtä innoissaan.

Kyllä, treffisovelluksissa tämä on olennaista, että kerrotaan itsestä eri asioita, koska kaikki tietävät lähtötilanteen. Deittisivut ovat deittisivuja, niihin on tultu juuri sitä tutustumista varten. Mutta somen profiili ei ole sama kuin deittisivuston profiili. Vai lukeeko esimerkiksi mun somekanavissa, että saat tyrkyttää itseäsi niin paljon kuin haluat, tai että haluan ja toivon näitä yhteydenottoja? Voit käydä tarkistamassa, ei lue.

Bikinikuva ei ole kutsu

Mietin usein, että kuinka tosissaan näiden lähettäjät luulevat näiden lähestymisyritysten tuottavan positiivisen lopputuloksen? Kuinka usein tällainen yksipuolinen tyrkytys menee maaliin? Koskaan?

Edelleenkin, vaikka somen eri kanavissa on se viestiboksi tai meiliosoite työtarjouksia varten, niin ei, niihin ei ole mitään tarvetta lähteä tuuttaamaan sitä omaa fantasiaa ja kuvitella sen johtavan mihikään hyvään.

Me emme postaile tänne kuviamme treffipyyntöjen toivossa. Tai en ainakaan minä. Bikinikuva ei tarkoita, että “hei, tässä mä nyt oon, jos tykkäät, niin laita mulle viesti!”

Sokkotreffiasetelma

Sitten on erikseen tämä tunnettujen ihmisten lähestyminen. Pyyntöjä sokkotreffeille. No, asetelmahan on sokkotreffit vain yhteen suuntaan, jos kysyy treffeille julkisuuden henkilöä. Silloin toinen on jo tietoisesti valinnut kenen kanssa haluaa treffeille lähteä ja julkisuuden henkilö ei tiedä mitään. Ei ihan tasapuolinen sokkotreffiasetelma.

Ymmärrän toki myös toisen puolen, että monesti kuvitellaan, että tiedetään kaikki henkilöstä, joka on edes pienesti julkisuudessa ja häntä seuraa vaikkapa somessa. Ehkä se ajatus siitä minkälainen tuo ihminen on oikeassa elämässä ja parisuhteessa, on omassa mielessä hyvinkin kirkas tämän perusteella. Ehkä siksi sitä päättää tasavertaisuuden vuoksi kertoa myös jotain itsestään, jotta molemmat tuntisivat toisensa, niin on helppo lähteä elämään yhteistä elämää. Mutta, asiahan ei ole näin.

Julkisuuden henkilöä ei voi tuntea vain somen ja julkisuuskuvan perusteella, eikä totisesti päätellä yksipuolisesti, että kuulutte yhteen.

Parisuhde ja sen olemassaolo

Missään viesteissä ei ikinä kysytä, olenko minä kenties sinkku vai varattu. Niissä ei kysytä, onko mulla jokin etsintä päällä? Haluanko tutustua uusiin ihmisiin? Haluanko tutustua mulle täysin tuntemattomiin henkilöihin ja sellaisiin, jotka lähestyvät minua somen kautta? Toistetaan vaan jatkuvalla syötöllä sitä, mitä itse halutaan, uudestaan ja uudestaan.

Olen sanonut tämän ennenkin. Vaikka mä en tuo somessa tai julkisuudessa esiin parisuhdettani, sellainen minulla kuitenkin on. On ollut vuosia. Olen varattu. En halua kenenkään treffipyyntöjä, kuvia, fantasioita, en mitään sellaista. Ja vaikka en olisi parisuhteessa, en niitä haluaisi pyytämättä, ja uskon puhuvani monien muiden puolesta kun sanon, ettei halua kovin moni muukaan.

Some ei ole treffisivusto. Kiitos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *