Hermanni-ystäväkakku valmistuu viikossa ja tuo iloa arkeen

Noin kymmenen vuotta sitten kotiimme saapui elämämme ensimmäinen Hermanni. 

Tuolloin tyttäreni sai ystävältään astian, jossa näytti olevan jotakin ihmeellistä. No, kävi ilmi että kyseessä oli ystäväkakku Hermannin taikinajuuri. Hermannia tuli hoitaa ja ruokkia viikon ajan, kunnes tulisi aika antaa se eteenpäin ystäville ja leipoa omasta osastaan kakku. Olipa se silloin kivaa ja jännittävää!

Ennenkin olen muistellut tätä kakkua ja miettinyt, mahtaako se osua kohdalle joskus uudestaan. Mutta koska näin ei ole tähän päivään mennessä vielä käynyt, nyt korona-aikaan päätin laittaa sellaisen alulle itse juurta myöden. Jos lopputulos olisi yhtä hyvä kuin viimeksi, saattaisin pistää alulle muutaman lisääkin ja jakaa moniin ystäväperheisiin. Saavatpahan ainakin ne lapset jotakin uuttaa puuhaa taas kokonaisen viikon ajaksi!

Näin on laitettu Hermannin taikinajuuri alulle!
Tässä kuvassa Hermanni saa ruokaa.

Projekti alkoi noin viikko sitten taikinajuuren valmistuksella. Lapset laskeskelivat kanssani, että minä päivänä tuo itse kakku sitten oikein tehdään, ovatko he silloin jo takaisin äitinsä luona, jotta pääsevät sitä syömään. No ajoitushan meni juuri nappiin.  

Hoidin ja syötin Hermannia koko viikon. Kuljetin Hermannin mukanani toiseen kaupunkiin, jotta pystyin antamaan sen juuri siellä asuville tuttaville. Päätin antaa ohjeen mukaisesti kolme osaa eteenpäin, ja tehdä neljännestä eli itselle jäävästä osasta kakun sitten itse. Nyt on neljä nuorta neitiä saanut perheeseensä Hermannin hoidettavaksi.

Eilen oli oma vuoroni leipoa. Odottelin innolla lapsia saapuvaksi. Kun kuulumiset oli vaihdettu, tulevalle viikolle tehty suunnitelmat koulun ja harrastusten osalta, päästiin vihdoin leipomisen pariin.

 

Kolme Hermanni-taikinajuurta lähdössä ystäville.
Leivontahommia, Hermanni saa nyt viimeistä kertaa ruokaa
Meidän valintamme oli raastaa kakkuun tummaa suklaata
Kaikki aineet sekaisin ja kakku uuniin

Tuolloin kymmenen vuotta sitten teimme suklaisen Hermannin, vaikka pääosin ohjeissa suositellaan pähkinöitä, rusinoita ja marjoja. Koska lopputuloksena on maustettu kuivakakku, voi mausteiden kohdalla improvisoida. Jokainen Hermanni on ja voikin olla täysin tekijänsä näköinen. Päätimme siis suosiolla käyttää jälleen suklaata, koska se on kaikkien makuun.

Tajusin kuitenkin lähes heti, että minähän en edelleenkään omista rengasvuokaa, koska en tee kuivakakkuja. Päätin kuitenkin tuttuun tapaan ostamisen tai lainaamisen sijaan haastaa itseni ja improvisoida. Laitoimme taikinan paistumaan uuniin parissa osassa tavalliseen matalampaan vuokaan ja vähän isommalla lämmöllä ja pienemmällä paistoajalla. Sydämen muotoiset kypsät kakut laitettiin sitten vain päällekkäin. Kokeilimme paistoajaksi 200:ssa asteessa 20 minuuttia, toimi ainakin meillä. Ja toistetaan vielä, meillä ei siis ollut normaalia rengasvuokaa, siksi teimme näin. Oikeassa ohjeessa tulisi käyttää rengasvuokaa.

Me käytimme makuna rouhittua tummaa suklaata, määrä tosin oli n 75g, koska päätimme tehdä kakkuun vielä erillisen suklaisen päällisen, jolloin suklaisuutta tulisi enemmän mukaan sen kautta.

Näin! Me tehtiin kuivakakun sijaan todellinen överisuklaa-Hermanni, tee sinä joku muu, ohje löytyy tästä!

Hermanni-ystäväkakun ohje

 1. päivä: Saat Hermannin. Laita se isoon astiaan huoneen lämpöön ja peitä liinalla.
 2. päivä: Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
 3. päivä. Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
 4. päivä. Hermannilla on nyt nälkä. Ruoki sitä antamalla sille: 2,5 dl sokeria, 2,5dl vehnäjauhoja ja 2,5 dl maitoa.
 5. päivä. Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
 6. päivä. Sekoita puuhaarukalla aamuin illoin.
 7. päivä. Hermannilla on taas nälkä. Ruoki sitä antamalla sille sama annos kuin 4. päivänä. Tänään on myös päivä jolloin saat jakaa Hermannin neljään osaan, ja antaa kolme osaa ystävillesi hoito-ohjeen kera.
 8. päivä. Tänään Hermanni saa viimeisen kerran ruokaa, eli on aika leipoa kakku! Kakkuun tarvitset:
 • 2,5dl sokeria
 • 3 kananmunaa
 • 3,5dl vehnäjauhoja
 • 150g pehmeätä margariinia/voita
 • 1 tl suolaa
 • 200g makusi mukaan rusinoita/ pähkinöitä / marjoja /rouhittua suklaata
 • 2 tl kanelia
 • paista kakku 170 asteessa 60 minuutin ajan alatasolla.

 

Mikäli haluat tehdä Hermannin taikinajuuren alusta asti itse, voit aloittaa sen samoilla aineilla joita syötetään Hermannille 4. päivänä. Sen jälkeen jatka 1. päivän ohjeiden mukaan.

Ja muistathan että Hermanni on luonnollisesti kohoava taikinajuuri, joka pitää huoneenlämmöstä. Älä siis laita Hermannia jääkaappiin, siitä se ei pidä. Osan juuresta voi halutessaan myös pakastaa, se lähtee sulamisen jälkeen taas hyvin käyntiin.

Koska kakusta tuli taas niin hyvä, taidanpa laittaa alulle uuden, laita sinäkin!

 

Meidän Hermanni on hyvin hyvin suklainen

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *