Tutkimusmatka silmälasitehtaalle

Kesäkuussa sain ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä Optikko Katajiston kanssa tutustumaan silmälasikehysten alkulähteelle, eli tehtaalle, jossa tuo kaikki taika tapahtuu. 

Kohteena oli Itävaltalainen Andy Wolf. 

Saavuimme helteisen kesän keskellä kauniiseen Itävaltaan. Itävallassa en ollut ennen käynytkään, joten kohde kiinnosti myös siten. Privaattikuljetus vei meidät parin tunnin ajomatkan päähän Wienistä, lähelle Styriaa, jossa sijaitsi Andy Wolfin tehdas.

Ensimmäinen ilta meni totutellessa miljööseen ja ihmetellessä paikallista ravintolaa, jossa kaikki talon antimet olivat omaa tuotantoa, jopa viini oli omalta viljelmältä. Olutta tai muita erityisiä juomia viinin lisäksi ei ollut, kuten ei myöskään varsinaista lämmintä ruokaa, niitä kun ei omasta tuotannosta ollut tarjota. Mielenkiintoinen kokemus.

Seuraavana päivänä lähdimme aamun tunteina tutustumaan Andy Wolfin tehtaaseen ja henkilökuntaan. Oli jotenkin aivan käsittämätöntä, että saimme tavata molemmat brändin isät, joista toinen, Wolfgang Scheucher vielä viihtyi kanssamme lähes koko päivän. 

Päivän aikana meille kertoivat bisneksestä brändin luojan lisäksi myös Andy Wolfin pääsuunnittelija ja monet muut suuressa ja merkittävässä asemassa olevat huippumerkin kehysten tekijät. 

Andy Wolfin aurinkolasit ja silmälasikehykset nousivat aikanaan maailman maineeseen Rihannan ja Lady Gagan kautta. Julkisuus tuo aina omanlaisensa mausteen tarinaan, vaikka tuote jo itsessään olisikin huikea ja erityinen, tässä hyvä esimerkki siitä. 

Päivän aikana pääsimme myös kiertämään tehtaalla, ja se oli hetki, jota olin odottanut eniten. Silmäni aukesivat täysin monenkin asian osalta. Aina siitä, mistä kaikki alkaa, siitä, miten tuo muovikehyksiin vaadittava massa saadaan aikaiseksi, ja millaisina eri värisinä ja kuvioituina levyinä näitä lähdetään käsittelemään.

Se, mitkä kaikki noin sata erilaista työvaihetta pitää tapahtua, ennen kuin kehys on valmis liikkeen hyllylle esiteltäväksi, se oli ainutlaatuista ja arvokasta tietoa. Tehdastyön näkeminen käytännössä on aina upeaa, silloin osaa arvostaa tuotetta ja kädenjälkeä huomattavasti enemmän, etenkin kun kyseessä on käsityönä tehty tuote.  

Puuvillasta alkaa matka monien vaiheiden kautta silmälasikehykseksi.
Yksi lähes sadasta työvaiheesta Andy Wolfin tehtaalla, tässä vaiheessa apuna toimi poikkeuksellisesti kone.

Kehysten kiillottaja.

Minusta tuli välittömästi Andy Wolf-fani. En aiemmin ole kovasti perustanut merkkilaseista, koska olenhan tunnettu hillitystä rahankäytöstäni tässäkin asiassa. Kuitenkin nyt, mikäli ostosuunnitelmissani tulevat olemaan uudet laadukkaat aurinkolasit lähiaikoina, on merkin valinta hyvin selvä. Omaan mielipiteeseen vaikuttivat kaikki ne asiat, mitä päivän aikana kuulin heidän tavastaan toimia, ja puhtaasti se, minkälaisia nämä talon ihmiset olivat. Puhumattakaan muutamista heidän kehystensä muodoista ja malleista, jotka jäivät muotoilullisesti mieleeni kummittelemaan, siis hyvällä tapaa.

Fiilisteltyäni vielä kerran ainutlaatuista Andy Wolfin showroomin erikoisuutta, hissiä muistuttavaa hyllykköä, oli aika siirtyä kohti Wieniä.

Minä ja toinen Andy Wolfin isähahmoista, Wolfgang Scheucher
Outoja sattumia sävyjen kanssa, asu, kehykset ja hotellihuoneen taulu, kaikki samoissa sävyissä.

Jäljellä oli vielä yksi helteinen päivä Itävallassa, joka vietettiin nyt kauniissa Wienissä. Minä päätin viettää sen tutustuen paikallisiin jokimaisemaan, ja aistien jokivarren tunnelmaa. Helteisessä säässä pääsin onnistuneesti tutustumaan kauniin jokivarren ravintoloihin, rennon kesäiseen tunnelmaan ja erittäin suosittuun suureen jokilaivaan, jossa oli valtava uima-allas.

Kaunis päivä, kauniita muistoja ja ensimmäiset Andy Wolfit hallussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *