Shoppailun monet muodot osa 1. Vaatekutsut

Multa kysellään monesti, mistä ja miten ostan vaatteeni. Kun instaan ilmestyy kuva, melkein jokaisesta tulee jokin kysymys boxiin.

Tästä sikisi ajatus tehdä blogisarja aiheesta shoppailun monet eri muodot. 

Tapoja ostaa vaatteita on lähes yhtä monta kuin on ostajaa. Ajattelin lähteä ottamaan hieman selvää, miten omani eroavat muista, vai eroavatko lainkaan. Katsotaanpa. 

Shoppailun monet muodot, osa 1. Vaatekutsut. 

 

Olen ollut ennen hyvin skeptinen kaikkien kutsujen suhteen. En koe olevani millään tapaa kutsu-ihminen, ja onpa minut kerran erääseen tuote-esittelytilaisuuteen ystävän luokse saatu huijattua niistä kertomatta. Olen ammattini myötä tavannut vuosien saatossa monia kotikutsuja järjestäviä yrityksiä, ja yllättyisitte varmasti, kuinka monta “lähde myyjäksi”-ehdotusta on minulle vuosittain vastaan tullut. Olen tavannut myös paljon myyjiä, eikä vielä ole tullut kovin suurta paloa lähteä kuuntelemaan heidän presentaatiotaan, vaan jos tuote on kiinnostanut, olen koittanut tutustua siihen jotenkin muuten. Nyt halusin kuitenkin mennä katsomaan, mitä kaikkea oikein tapahtuu vaatekutsuilla. 

Kävin tänä kauniina sunnuntaipäivänä ystäväni Janette Hörkön  järjestämillä House Of Lola:n vaatekutsuilla. Vaikka itseltäni kyseisen merkin tuotteita jo löytyykin, en ole kertaakaan elämässäni vielä ollut vaatekutsuilla. Niinpä siis rohkeasti härkää sarvista ja vieraiden ihmisten keskelle katsomaan, miltä se meininki oikein näyttää. Lähtökohtana oli antaa tälle mahdollisuus.

Saavuin ystäväni matkassa päivän kohteeseen, idylliseen ja persoonalliseen kotiin, jossa tänään kutsuille saapuisi arviolta 15 vierasta. Asunto oli kunnostettu vanhasta koulusta, ja eipä se ainutlaatuisuutensa ja tarjoilujensa puolesta ainakaan vähentänyt kutsujen houkuttelevuutta, päinvastoin. Kakut ja macaronit oli leivottu, oli suolaista ja makeaa, alkoholitonta kuplivaa, kuten myös myyjän mukaan useilla hänen kutsuillaan nähtyjä vaahtokarkkeja. Kutsujen järjestäjä kertoi järjestävänsä näitä kutsuja kahdesti vuodessa. 

Janette valmiina kutsuihin

 

Naisia saapui lasten kanssa ja ilman, kaiken ikäisiä mahtui mukaan. Osa oli myyjälle tuttuja vakiokasvoja, vakituisia kutsuilla kävijöitä, olipa osa järjestänyt kutsuja myös omassa kodissaan omille ystävilleen. Mukana oli myös ensikertalaisia, aivan kuten minäkin! 

Osa vieraista kertoi shoppailevansa pääasiallisesti vaatekutsuilta, kerralla isojakin määriä. Osa taas kertoi netistä ostamisen olevan ensisijainen ostomuotonsa, ja olipa joukossa niitäkin, jotka kiertelivät kauppakeskuksissa tekemässä löytöjä. Kaikkia kuitenkin yhdistäisi tästä eteenpäin shoppailumuotona myös vaatekutsut.

Kutsujen puheensorinasta nousivat selkeästi esiin sanat kuten ”laatu” “ajattomuus” “trikoo” “mukavuus” “tyylikkyys” ja “kestävyys”. Kutsuja ylistettiin myös siitä syystä, että koko mallisto on nähtävillä helposti, ajan kanssa, ilman jonottelua sovituskoppeihin ja myyjän puheille. Saapa tässä vielä auttavia mielipiteitä vierustovereilta värivaihtoehtoja empiessään.

Janette aloitti tarmokkaasti oman esityksensä. Se oli nopea, selkeäsanainen ja tehokas, ja upposi yleisöön enemmän kuin hyvin. Ihaninta oli myyjän heittäytyminen. Enemmistö malliston vaatteista tuli puettua esityksen aikana päälle, ja teemaan sopivaa huumoria oli läsnä piristämässä tunnelmaa. Ensimmäisiksi vaatekutsuiksi antaisin myyjälle täyden kympin. Enempää en olisi osannut edes toivoa. 

 

Varmasti moni kokee vieraaksi ajatuksen, että olla nyt yhdessä ihmisten kanssa joita ei tunne, ja hillua nyt alusvaatteisillaan muun porukan kanssa sovittelemassa vaatteita esittelyn jälkeen. Tämäkin oli ajateltu hyvin, koska myyjä asetti välittömästi itsensä samalle tasolle vieraidensa kanssa, ja siellähän me kaikki naiset pyörimme sitten enemmissä tai vähemmissä vaatteissa. Lähtökohtaisesti kukaan ei ollut toistaan parempi, kaikki olivat yhtä ja samaa, eli hullaantuneena esiteltäviin tuotteisiin. 

Presentaation jälkeen vaatteet häipyivät henkareilta saman tien, kun joukko innokkaita naisia säntäsi valitsemaan sovitettavia vaatteita. Kiinnitin positiivista huomiota malliston kokojen valintaan. Kokoja oli mukana laaja skaala, jotta kaikkien oli mahdollista osallistua sovitteluihin. Paljon olen törmännyt tilanteisiin, jossa sovitettavat mallikoot ovat vain tiettyjä pieniä mallikokoja, ja se ei missään nimessä lisää ostohaluja, vaan vähentää. Lähtökohtaisesti ihminen haluaa aina kokea olevansa helposti puettava, eikä se, jolle on aina vaikea löytää sopivaa puettavaa. No, näillä kutsuilla olimme kaikki aika helppoja.

Samaan aikaan taustalla mukana olleet lapset saapuivat ihmettelemään toimintaa ja nauttimaan pöydän antimista. Aikuisten sitten sovitettua, olivat lapset jo siirtyneet leikkeihin ja keinumaan, joten oli aika minunkin iskeä vihdoin kiinni herkullisen näköiseen kakkuun. 

Kakkua mutustellessa voi vielä jokainen pyöritellä mielessään, mitkä kaikki vaatteet tulikaan hipelöityä ja sovitettua, mitkä vaativat vielä mietintää. Jokainen sai tilauslomakkeen mukaan, ja sitä pitää itseni ainakin vielä kotosalla tutkia ja täyttää. 

Erittäin, erittäin positiivinen kokemus, eikä vain erittäin loistavan, ammattitaitoisen ja heittäyvän myyjän ansiosta. Tuotteet olen hyväksi jo tiennytkin, ja jotenkin tuo nimi tuo itselle niihin vielä ripauksen lisäarvoa. 

Janetteen voi tutustua hänen facebook-ryhmänsä Lolan Talo Janette Hörkkö kautta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *