Done, tehty, roadtrip 2019!

Done, tehty, roadtrip vuosimallia 2019!

Matkamme pituus oli tänä vuonna 15 yötä, käytännössä lähemmäs 16 vrk. Näistä öistä me vietimme laivassa kolme, hotellissa viisi ja autossa kaikkiaan seitsemän yötä. Ajopelimme oli tällä kertaa Ford S-Max, erittäin laadukas ja tilava auto, joka tarjosi enemmän kuin hyvät puitteet reissuun.

Etukäteen suunniteltuna ja varattuina olivat vain ja ainoastaan laivat. Maita oli kyllä alustavasti suunniteltu, mutta itse matkan aikana kävisi selville, mitkä niistä toteutuisivat.

Itse roadtripin aloitussuunta ja lopulliset reittivalinnat olivat lopulta extempore- ja fiilispohjalta tilanteessa päätettyjä. Saksaan saavuttuamme päätimme suunnistaa läpi Saksan ja Ranskan kohti Andorraa, pistäytyä pienesti Espanjan puolella, ja sitten suunnata Italian ja Monacon kautta Sloveniaan ja Kroatiaan. Sieltä paluu Italian ja Sveitsin kautta takaisin Saksaan. Sellainen oli reittimme.

Matkaa kertyi kotipihasta kotipihaan tarkalleen 6551 km, ja maita mahtui reitille kaikkiaan kymmenen. Ruotsi, Saksa, Ranska, Andorra, Espanja, Italia, Monaco, Sveitsi, Slovenia sekä Kroatia. Kaksi maista oli koko porukalle uusia tuttavuuksia, Slovenia ja Kroatia.

Andorran vuoristomaisemat ovat aina yhtä vaikuttavat.
Kroatiassa auringonlaskua odotellessa.
Yksi monista erilaisista yöpymispaikoistamme roadtripillämme. Kuva on Slovenialaiselta huoltoasemalta.
Tämä auringonnousu tuli ikuistettua eräältä yöpymispaikaltamme Ranskassa.

Seuraavassa vastauksia kysymyksiinne:

 • “Ajoitko itse koko matkan?” Koska reissumme oli kolmen hengen reissu, minä ja alaikäiset lapseni, niin luonnollisesti ajoin yksin ja itse koko matkan. Yksin ajaminen  toimii mulle muutenkin aina enemmän kuin hyvin.
 • “Missä hotelleissa yövyitte, ja miten valitsitte ne?” Päätimme yöpyä hotellissa Andorrassa, ja siellä kiertelimme vain hotelleja läpi ja kyselimme missä olisi vapaata. Näin yleensä olemme toimineet. Italiassa, Kroatiassa ja Sveitsissä katselin saapumispäivänä hotelleja ja varaustilanteita netistä, ja suunnistimme perille niiden mukaan.
 • “Riitelivätkö lapset?” Lasten kanssa reissaaminen on asia, joka aina mietityttää monia. Olen itse reissannut lasteni kanssa pienestä pitäen, eli he ovat tottuneet istumaan autossa ja muissa kulkuneuvoissa. Reissuihimme eivät yleensä kuulu riitelyt, eli lapset tulevat toimeen hyvin, ja koen meidän olevan reissuillamme muutenkin hyvä tiimi.
 • “Pelottaako autossa nukkuminen?” Se ei ole koskaan pelottanut minua, eikä lapsiakaan. Pyrimme valitsemaan aina sellaisen yöpaikan, jonka kaikki kokevat turvalliseksi. Itse nukuin tällä reissulla autossa nukutuista öistä kaikki paitsi yhden yön etupenkillä penkki taitettuna makuuasentoon, ja lapsille tein sängyt auton takaosaan, jonka penkit sai kätevästi kaadettua samaan tasoon muun takaosan kanssa. Pehmusteeksi kelpasivat pehmeät joogamatot ja peitoiksi fleeche- ja torkkupeitot.
 • “Oliko autossa nukkuessa lämmin?” Usein alkumatkasta saattaa muutamana yönä olla jopa viileää, jolloin saatan yöllä herätä lämmittämään autoa kerran tai pari. Loppumatka on yleensä aina päinvastoin, eli kuumaa on, ja ikkunoita pyritään pitämään turvallisen verran auki. Toki tänä vuonna sekään ei riittänyt, vaan eräskin yö meni pienissä pätkissä, minun pääasiassa heräillessä viilentämään autoa puolen tunnin välein. Koska lapset nukkuivat hyvin, ei ollut enää järkeä lähteä siirtelemään heitä ja etsiä keskellä yötä mahdollisesti viileämpää ja kallista hotellia. 
 • Hygieniasta huolehtiminen onnistuu hyvin isoilla huoltoasemilla, joissa monilla on myös suihkumahdollisuus. Vielä emme ole sitä suihkua kokeilleet, mutta pieni peseytyminen onnistuu muinkin keinoin. Välillä kannattaa kuitenkin ehkä käväistä hotellissa juuri tämän hygieniaseikan takia. Muuten esimerkiksi vessat ovat etenkin Saksassa ja Ranskassa huoltoasemilla ja pysähdyspaikoilla todella laadukkaita, mutta jotkut niistä ovat myös maksullisia, mikä yleensä takaa niiden siisteyden. 
 • “Uiminen vai auringonotto?” Kyllä uiminen päihittää näillä reissuilla ehdottomasti auringonoton. Se on tärkeä asia, koska kaikkina päivinä ei ole suihkumahdollisuutta, ja kuuma on koko ajan. Uimista reissuissa ehtii aina kaipaamaan, auringinottoa ei niinkään, koska aurinko porottaa usein koko matkan kun ajaa.
 • Lemppariruokaani reissussa on ehdottomasti kaikki ihana italialainen ruoka, erityisesti erilaiset pastat, mutta myös pizzat.
Italiassa ruoka ja etenkin erilaiset pastat ovat yksi tärkeimmistä asioista.
Sloveniassa päädyttiin maistelemaan paikallista Ribbs-tarjontaa.
Reissun ainoa drinkki tuli maistettua Kroatiassa, koska seuraava päivä oli vapaa ajamisesta.
 • Lempijuomana reissussa toimii tietysti vesi. Autoreissulla alkoholia välttää luonnollisesti paljon, mutta joinakin iltoina lasillinen hyvää viiniä tai olutta kelpaa. Myös yksi drinkki tuli testattua.
 • Lempipaikkojani ovat reissuillamme aina Italia, Sveitsi, Andorra ja Saksa. Inhokkipaikkani on ehdottomasti Ranska, meillä ei vain kemiat kohtaa millään tasolla, ja mikäli olisi mahdollista, tämä maa jäisi välistä. 

Seuraavissa blogeissa hieman enemmän reissumme sisällöstä.

Lue lisää aiheesta:

Roadtripin päätös; synttärihumua, luxusta ja sairaalareissu

2 Responses

 1. Kuulostaapa ihanalta tuo teidän roadtrip. Itse ollaan myös suunniteltu mutta vähän jännittää. Mites jos tarvitsee korjaamoa tai vararengaspalvelua matkan päällä? Hauska, että mainitsit tuon Ranskan inhokiksi, itse voin siihen yhtyä myös.

  1. Kiitos. Nyt tarvitsisi koputtaa puuta, koska koskaan ei ole vielä autolle sattunut mitään, mitä ei olisi huoltoasemalla saanut itse hoidettua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *