Lola O. listaa: 9 tyypillisintä kommenttia ja oletusta missikisoista

Nyt kun maailman suurimmat kauneuskilpailut ovat käynnissä, on taas hauska löytää nettipalstoilta sekä somesta ne sellaiset tyypilliset missikisoja arvostelevat tyypit. Asiaa on ja pääasiassa negatiivista, ja jollei muuten niin ainakin negatiivisen kautta.

Oletteko huomanneet, olipa kyse sitten vaikka Miss Suomi-kilpailujen finalistiesittelystä, tai Suomen voittajan haastattelusta, niin muutama tietty kommentoijatyyppi on havaittavissa ketjuissa aina. Kun esitellään jonkun kilpailijan kisa-asut, kaava on sama. Myös kun lopulta uutisoidaan kuka on voittanut kansainvälisen kilpailun, silloinkin sekaan tungetaan samoja vuosittain ja juttu jutun perään toistuvia kommentteja ja mielipiteitä, osan mielestä jopa faktaa.

Kun puhutaan misseistä tai missikisoista, JOKAISELLA on mielipide ja jokin asenne hommaa kohtaan. Puolesta tai vastaan. Hyvin harvoin tapaa ihmistä, jolta missikisoista kysyttäessä ei olisi mitään mielipidettä suuntaan eikä toiseen. Kaikilla on mielipide, ja niitä paremmin osaavia ja tietäviä on enemmän kuin penkkiurheilijoissa liigan playoffien alla. Nythän on kyseessä arvostelulaji. Arvostelu on siis toivottua ja sallittua, ja tunteet kiehuvat monella kovempaa kuin sormet ehtivät näppäimistöllä vaeltaa.

Perustimme syksyllä ystäväni kanssa missikilpailusivuston. Täysin harrastuspohjalta, mutta intohimoisena sellaisena. Pohjalla tietysti oma kokemuksemme ja asiantuntemuksemme, jota siivittää valtava kiinnostus ja intohimo siihen maailmaan vuosien ja vuosien ajalta. Päätimme kuitenkin jo alussa, ettei omalla sivullamme katsella mitään negatiivista kommentointia.  Siellä voimme jakaa tietoa, kuvia, arvioita, nostoja ja uutisointia missikuvioista ympäri maailmaa, aivan niistä pienemmistäkin maista lähtien. Tämä tapahtuu ilman valtamediaan sekä fanisivuille päätyviä puolueellisia ja omien ehdokkaidensa ja organisaatioidensa agendoja ajavien tahojen mielipiteitä, me teemme jotain täysin puolueetonta.

Sivu löytyy instagramista @allthingspageantry 

Intohimona missikisojen seurailu ja analysointi. Käy tutustumassa meidän uuteen sivustoon, jos haluat pysyä perässä missimaailman kuulumisissa!

Halusin listata tähän blogiin erilaiset toistuvat kommentit ja vahvat oletukset missikisoista.

Ja nyt huomautus:  Seuraavat sitaatit eivät ole minun mielipiteitä, eivätkä kenenkään muunkaan aivan suoria sitaatteja, vaan ne ovat yhdistelmiä monista kommenttiketjuissa ja somessa toistuvista kommenteista.

1.  “Ei mitään jakoa maailmalla taaskaan Suomen tytöillä. Suomalainen vaalea ja haalea Eloveena-tyttö ei koskaan pärjää! Voitto menee AINA Etelä-Amerikkaan, ei eurooppalaiset eikä vaaleet ole koskaan voittaneet mitään. ”

Totuus: Suomalaiset ja muut eurooppalaiset sekä muitakin maanosia edustavat kilpailijat pärjäävät hyvinkin usein kansainvälisissä kauneuskilpailuissa. Tälläkin hetkellä kuuden suurimman kilpailun,eli Miss Universe, Miss World, Miss International, Miss EarthMiss Grand ja Miss Supranational top viitoseen mahtuu sijoittuneita seuraavista maista:

Uganda, Englanti, Etelä-Afrikka, Kolumbia, Filippiinit, Mexico, Venezuela, Thaimaa, Puerto Rico, USA, Valko-Venäjä, Tsekki, Panama, Brasilia, Vietnam, Jamaica, Indonesia ja Puola. Minun matikallani 6/18 on vähemmistö, eli tällöin enemmistö maista on muita kuin latinomaita. Lisätään vielä, että viimeiset kahdeksan Miss Universumia ovat Filippiineiltä (2 voittajaa), Etelä-Afrikasta, Ranskasta, Kolumbiasta, Venezuelasta, USA:sta ja Angolasta.

Selvästi tänä vuonna yksi nouseva missimaa on ollut Uganda. Ja kahden viikon sisään valitaan uusi Miss World, Miss Universe sekä Miss Supranational, niin taas voi tulla tilastoihin muutoksia.

Edellinen eurooppalainen Miss Universum-voittaja, Ranskan Iris Mittenaire vuonna 2016
Vaaleaa naiskauneutta edustava Miss World vuodelta 2015, Espanjan Mireia Lalaguna Royo

2. “Ei näillä kisoilla ole mitään tekemistä kauneuden kanssa! Kauniimpia tyttöjä tulee vastaan kaupan kassoilla ja kaduilla, ja oma vaimonikin on kauniimpi kuin yksikään heistä.”

Totuus: Kyllä, kaikki ovat kauniita omalla tavallaan, ja kauneutta on erilaista. Mutta, missikisoissa vaaditaan tiettyjä kriteerejä, niin rakenteellisesti kuin muutenkin, ja niitä kaikkia eivät täytä ne kadulla vastaan tulleet upeudet, eivätkä välttämättä edes kisojen osallistujat. On myös pitkälti kunkin järjestäjän ja tuomariston käsissä, millaisilla kriteereillä mennään, mitä haetaan ja millä ei niin ole väliä. Eli kyllä, totta tavallaan, riippuu vähän mitä osiota tässä nyt tarkastelee.

3. “Eikö voitaisi lopettaa koko kisahömpötys? Mitä näistä edes on hyötyä? Vanhanaikaista ja naista esineellistävää touhua, aika on jo ajanut tällaisten tyttökisojen ohi. Siis kenelle näitä järjestetään?”

Totuus: Suomessa tilanne on työllisyyden osalta misseillä hyvin erilainen kuin vaikkapa 90-luvulla. Tänä päivänä missi tekee toki paljon yhteistyökuvioita, ja työskentelee somessa. Missi myös kiertää edustamassa, mutta edustukset eivät ole aina palkallisia työkeikkoja. Lisäksi samoissa tilaisuuksissa saattaa edustaa useita muita eri alan tunnettuja ihmisiä, instagram-julkkiksia, tubettajia, tosi tv-tähtiä, ja muiden kykykilpailujen voittajia, eli missi on vain yksi monista. Televisiossa kisoja katsotaan edelleen, mutta sitä katsotaan huomattavasti vähemmän kokonaisuudessaan, eli katsojien katoaminen ei vaikuta vain missikisoihin. Missin merkitys, asema ja tarkoitus Suomessa ei ole sitä, mitä se on vaikkapa Aasian ja Etelä-Amerikan maissa, joissa kisojen voittajaa hypettää koko maa. Tästä syystä he ovat myös lähes poikkeuksetta  ennakkosuosikkeja, koska siellä fanipohja on niin kattava, ja misseys on ihan oma uskontonsa ja maailmansa, ja fanit tekevät työnsä hypen luomiseksi. Suomessa missi olisi haluttaessa mahdollista hyödyntää paremmin ja tehdä roolista myös yhteiskunnallisesti tärkempi. 

4. “Vain Venezuela pärjää. Se voittaa aina. Siellä tämä on bisnestä ja rahalla saa ja pääsee.”

Totuus: Kyllä, Venezuelassa kisat ovat oleet vuosikymmeniä kovaa bisnestä, ja yksi maan tunnetuimpia asioita ovatkin juuri kauniit naiset ja missibisnes. Tosin nyt tuon Venezuelan bisneksen kuninkaana ja presidenttinä tunnettu Osmel Sousa on lopettanut toimintansa Venezuela organisaatiossa ja siirtynyt Argentiinan ja Uruguayn kilpailujen taakse, joten aika näyttää miten se näkyy. Myös idässä kisat ovat bisnestä, sillä kilpailuissa pärjääminen on yksi parhaista keinoista päästä parantamaan omaa elintasoaan ja elämänlaatuaan. Menestys on näissä maissa täysin toisenlainen vaikutukseltaan kuin meillä Suomessa.

Toki, samaan aikaan vastaavasti varakkaampien perheiden on helpompi mahdollistaa kalliit kauneusoperaatiot, puvut jne. Jokainen maa maksaa kalliita lisenssejä jotta voivat lähettää kilpailijoita kilpailuihin. Jos jollakin kilpailijalla itsellään on mahdollisuus auttaa organisaatioita kuluissa esim lisenssimaksujen tai vaikkapa kisavaatteiden sponsoroinnin kohdalla, harvoin se mahdollisuuksia on ainakaan heikentänyt. 

Lokakuussa kruunattu Miss Grand International 2019, Venezuelan Valentina Figuera

5. “Kukaan luonnollinen tyttö ei näissä karkeloissa pärjää! Kaikki voittajat ovat tehtyjä, leikeltyjä ja ihan muovisia, ei siellä ilman nenäleikkauksia ja silikoneja pärjää.”

Totuus: Nykyäänkin kauneuskisat edustavat juuri tämän hetkistä maailmaa, ja yhä useammille naisille on tehty joitakin esteettisiä toimenpiteitä, koska se on arkipäivää myös Suomessa. Joissakin maissa kauneuden muokkaaminen on enemmän bisnes kuin muualla, mutta se on sitä myös kilpailujen ulkopuolella. On turha paasata, että esteettinen kirurgia olisi ainoa keino voittoon, koska näin ei ole. Tai että se olisi vain kilpailevien naisten tapa kohentaa ulkomuotoaan, koska useimmat esteettisen kirurgian asiakkaat eivät ole koskaan astuneet jalallakaan kauneuskilpailuihin. Kaikkia toimenpiteitä ei huomaa, ja kaikki eivät puhu niistä avoimesti. Joissain maissa näistä puhutaan avoimemmin ja fanit pohtivat sitten kilpaa, onnistuiko tulos vai ei. Sitä paitsi, parjäsinhän minäkin…

Fotoshoppaus on asia joka muuntelee näitä naisia vielä enemmän. Useita kilpailijoita kuin ei meinaa livenä tunnistaa samaksi kuin omien sometiliensä promokuvissa.

Hyvinkin luonnollista kauneutta edustava Miss Universum vuodelta 2011, Angolan Leila Lopes

6. “Miksi kukaan järkevä ihminen edes lähtee tuommoisiin kisoihin? Nuoria tyttöjä jotka unelmoivat vain näyttelijänrooleista, tv-töistä ja lätkäpelaajista, eivätkä muuta osaa kun keikistellä lavalla ja peilin edessä. Eivät pärjää muilla aloilla tai oikeissa töissä, kun eivät mitään osaa. Missikisat ei ole mitään rakettitiedettä.”

Totuus: Suomessa harvemmin näkee kilpailuissa niitä kaikkein korkeammin koulutettuja naisia, vasta nyttemmin Suomessa ikäraja on noussut ja siten ammattikirjokin on mahdollista laajentua kisamaailmassa. Harvempi kaksikymppinen on vielä lääkäri tai tutkija. Suomessa kisoilla ei ole korkeaan koulutukseen panostaville välttämättä mitään annettavaa eikä varsinaista lisäarvoa, vaikka moni heistä on saattanut opiskeluaikana tienata rahaa mallintöillä. Täytyy muistaa, ettei ole myöskään jokaiselle helppoa pukeutua uikkareihin ja mennä kansan arvosteltavaksi lavalle, esiintyminen ja itsevarmuus kun ei tule kaikilta luonnostaan. Missin työ ja rooli Suomessa on olematonta verrattuna moniin muihin maihin ja monelle se on täällä jopa ollut uralla haitta, koska missi koetaan täällä helposti hieman yksinkertaiseksi uimapuvussa kekkuloivaksi tyhjäntoimittajaksi.

Maailmalla kuitenkin voittajat ovat tänä ja viime vuosinakin mm NASA:ssa työskenteleviä, tutkijoita, lentäjiä, lääkäreitä, lakimiehiä, farmaseutteja, journalisteja, opettajia, pankkivirkailijoita, yrittäjiä, tv-juontajia, palomiehiä, hyvätekeväisyysorganisaatioissa työskentelijöitä, lentoemäntiä sekä entisiä kansainvälisen tason huippu-urheilijoita.

Tämän vuoden Miss Universum- kilpailuissa kilpaileva Irlannin edustaja, jonka työnantaja on NASA.

7. “Suomi pärjää vain silloin kun on tärkeä vuosi. Armikin voitti vain koska oli Helsingin Olympialaiset. Tämä on pelkkää bisnestä ja siinä ei pieni Suomi pärjää! ”

Totuus: Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta yhdellä yksittäisellä tekijällä ei voittoihin pääse. Tämän logiikan mukaanhan aina kun on Olympialaiset, silloisen isäntämaan pitäisi voittaa kaikki kansaiväliset kauneuskilpailut. Kilpailussa vaikuttaa moni eri tekijä, ja yksi niistä on toisinaan maan omat asiat ja tilanteet. On selvää, miksi maailmanlaajuisesti jostain syystä hyvin huonossa valossa olevat maat ja heidän edustajansa eivät välttämättä yllä juuri kyseisinä aikoina voittosijoille, vaikka ehdokas olisi kaikin puolin liki täydellinen. 

Armi Kuusela, kaikkien aikojen ensimmäinen Miss Universum 1952.

8. “Kyllä Suomen missin pitää olla vaalea! Ei tummaihoiset muuta etnistä taustaa omaavat tytöt ole oikeita edustamaan meidän Suomea. Menisivät sinne kotimaahansa sellaiset.”

Totuus: Suomi kansainvälistyy koko ajan, ja monikulttuurisuus on osa arkea, halusitpa tai et. Erinäiset rotujen sekoitukset ovat totta ja tasainen osa väestöä, ja missikisoissa pitäisikin olla nähtävissä suomalaisuus sillä hetkellä. Miksi siis vain vaalea ja sinisilmäinen kelpaisi?

Viime vuonna Suomea edusti Miss Suomena Alina Voronkova, mutta vaikka hän oli vaalea, oli perimässä silti monien mielestä vikaa. Tänä vuonna Miss Universumissa edustaa sekä Saksaa, Islantia että Irlantia musta edustaja, ja Belgian edustajan sukujuuretkin tulevat kaukaa idästä. Jos joku on vanhanaikaista, sitä eivät ole missikisat, vaan rasismi ja suvaitsemattomuus. 

Alina Voronkova, Miss Suomi 2018. Vaaleudestaan ja perinteisestä suomalaisesta ulkonäöstään huolimatta Alinan sukujuurissa oli monien mielestä aivan liikaa venäläisyyttä, jotta hän olisi ollut oikea valinta edustamaan Suomea.

9. “Suomalaiset ei kyllä pärjää koskaan. Ei täällä osata tehdä mitään oikein, turha sinne on ketään lähettää häviämään. Ei tule enää uutta Annea tai Armia. Kyllä ennen oli kaikki paremmin.”

Totuus: Suomalaiset itse asiassa pärjäävät kyllä ja hyvinkin. Esimerkiksi marraskuussa pidetty Miss International Beauty on kisa, jossa pärjätään nykyään lähes poikkeuksetta top 15-5 sijoille. Toki, niistä ei juurikaan suomen mediassa uutisoida tai jos uutisoidaan niin negatiivisesti. Sen sijaan että kerrottaisiin Suomen edustajan päässeen upeasti 15 parhaan joukkoon lähes sadan kilpailijan ryhmästä, otsikoidaan, että Suomen edustaja joutui pettymään, ei päässyt kahdeksan parhaan joukkoon. Pelkän otsikon lukeneille jää kuva, että taas oli joku kisa, eikä Suomi pärjännyt taaskaan.

Suomella riittää menetystä myös pienemmistä kansainvälisistä kauneus- ja mallikilpailuista, niitä kun on pilvin pimein, osa toki vähemmän varteenotettavia, kuten viime viikolla saimme uutisista lukea. Useasti Suomen pienikin menestys jää vain nousematta otsikoihin, tosin sinne nousevat erinäiset seksikkäät poseeraukset ja meikittömät kuvat somessa.

Miss Suomen 1. Perintöprinsessa Jutta Kyllönen sijoittui marraskuussa hienosti Miss International Beauty kilpailun 15 parhaan joukkoon. Toki, kannustava ja kehuvan onnittelu-uutisen sijaan Suomessa lehdet otsikoivat uutisen “Joutui pettymään, ei päässyt kahdeksan parhaan joukkoon.”
Anne Pohtamo, Miss Universum 1975.

Ja seuratkaa meidän sivustoa instagramissa, jos haluatte. Tulossa vuorokauden sisään uusimmat veikkaukset viikon päästä kisattavasta Miss Universum-skabasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *