Vaikuttaja, influencer vai jotain ihan muuta?

Vuonna 2021 meillä on täysin eri tilanne kuin kymmenen vuotta sitten. Uusi sukupolvi kasvaa kiinni someen ja realityohjelmiin, haaveilee julkisuudesta ja suunnittelee palkkapussiaan kaupallisten someyhteistöiden kautta. Yhä useampi nuori kertoo jo olevansa vaikuttaja tai influencer, ja tekevänsä erinäisiä vaikuttajayhteistöitä kuka minkäkin alustan ja yrityksen kautta. 

Tv-ohjelmat ovat suosiossa ja yksi nopein reitti erilaisten vaikuttajien maailmaan. Jollei oma somesisältö herätä tarpeeksi nopeasti mainostajien kiinnostusta, niin näyttävä pyrähdys suositussa tv-ohjelmassa varmasti herättää. Tv-ohjelmiin osallistuminen onkin monen listalla nykyään samanlainen aktiviteetti, kuin vaikkapa kerran vuodessa huvipuistoon tai etelään meno, ei sen kummempaa, ihan perus juttu.

Mihin vaikuttaja vaikuttaa? 

Kun minua kutsuu vaikuttajaksi tai influensseriksi, en mahda mitään sille, ettei se kuulosta oikealta. Ensin naurahdan mielessäni, koska vastapuoli selvästi uskoo, että kaikki alkaen siitä millä ajan, mihin pukeudun, mitä syön ja mihin menen, olisivat kaikki erinäisten yhteistöiden ja jatkuvan mainostamisen tulos omien valintojeni sijaan. Se on kuitenkin jo täysin luonteeni vastaista, sillä olenhan ollut aina sellainen “minä valitsen ihan itse”-tyyppi erinäisten valintojeni suhteen. Olen varmaan niitä harvoja, jotka ovat esimerkiksi kieltäytyneet joistakin arvokkaista autoyhteistöistä. Kerran oli mahdollisuus ilmaiseen tonttiin, mutta yhtä kaikki, sopimus olisi velvoittanut muuttoon toiselle paikkakunnalle. Omat valinnat ja päätökset, ne ovat elämässä minulle elintärkeitä.

Kun ajattelen asiaa enemmän, ei se naurata yhtään, sillä en välttämättä halua tulla kutsutuksi vaikuttajaksi. En nauti ajatuksesta, että postailisin päätyökseni joka päivä someen eri yritysten yhteistöitä, jakaisin muiden kanssa kilpaa alekoodeja, ja olisin vieläkin enemmän sidottuna puhelimeeni. En tunne edes läheskään kaikkia vaikuttaja-alustoja ja mahdollisuuksia tällä puolella, enkä ole vielä kokenut niiden selvittämistä omaan elämääni pakolliseksi. Silti tiedän, että tämä on unelmatyö monille, mutta se yksistään ei ole minua varten. Jatkuvasti saan vastailla aiheesta jopa median edustajille, kun ihmetellään miksi en minäkin haluaisi mainostaa tätä ja tuota, kun kerran sekin mainostaa ja tienaa niin ja näin paljon.

“Vaikuttaja” tarkoittaa mielessäni paljon enemmän. Koen että vaikuttamisen tulee tapahtua isompien asioiden suhteen, kuin sen, mitä ravintolisiä tai kasvonaamiota milloinkin käyttää ja miksi. Jos minua kutsuu vaikuttajaksi, se ei kerro mitään siitä, mitä työelämässäni teen, tai olen tehnyt, ja kuka persoonaltani olen. Itselläni fokus on ollut aina erilaisissa töissä. Minulle somen yhteistyöt ovat yksi työ muiden joukossa. Julkisena henkilönä olen jo mainostanut eri tahoja ja vaikuttanut erinäisiin asioihin pari vuosikymmentä, miksi ihmeessä tittelini pitäisi nyt yhtäkkiä muuttua vaikuttajaksi?

Kaupallisuus ja illuusiot tappavat aitouden

Jos kaiken kaupallistaa ja tekee kaupallisuus mielessä, mikä enää on aitoa? Jo nyt eletään tilanteessa, että lähes jokaisen asian oletetaan olevan mainosta ja yhteistyötä, etenkin kun on kyse tunnetusta henkilöstä. Ja miten voi tietää, miksi joku mainostaa sitä mitä mainostaa? Rahan takia, vai siksi että tuote tai yritys on itselle tärkeä? Sen voi päätellä vain henkilön toiminnasta, eikä päätelmä aina välttämättä ole se oikea.

Itse vastailen seuraajilleni tuon tuosta, ettei kaikki somessani näkyvä todellakaan ole kaupallista yhteistyötä. Jos olen lasteni kanssa Ruotsissa huvipuistossa, se ei tarkoita että huvipuisto tarjosi meille ilmaisen sisäänpääsyn. Valtaosa sisällöstäni on muihin töihini liittyviä kuvia, sekä aitoa ja itsestä lähtöisin olevaa vapaata sisältöä, jota kukaan ulkopuolinen ei ohjeista, eikä kontrolloi, ja josta kukaan ei myöskään maksa. Sellaisena haluan someni myös pitää. Kun siis juon kuvassa kahvia tai syön jäätelöä, kukaan ei ole pyytänyt tekemään niin, eikä varsinkaan maksanut siitä, ellei postaus kerro toisin. Mutta ne joita päätän mainostaa, sen teenkin sitten täydestä sydämestä ja tuotteista puhuminen jatkuu niin kauan kuin siitä minulta kysellään.

Suosin ja ihailen aitoutta somessa ja inhoan illuusiota joita some meille tyrkyttää. Olipa kyse sitten tuotteista tai kuvien käsittelystä, vaikutus on aina yhtä vahingollinen. Norjassa tuli juuri voimaan laki, jonka mukaan somessa kuviaan julkaisevat vaikuttajat ja kaupallisia yhteistöitä tekevät henkilöt eivät saa julkaista filttereillä kyllästettyjä tai muokattuja kuvia ilman, että kuvien muokkaamisesta on kerrottu suoraan. Toivoisin tätä myös Suomeen.

Haluan kaikin tavoin välttää näitä illuusioita, vedoten tiettyyn vaikuttajan vastuuseen. Haluan myös pysyä aidossa elämässä ilman jatkuvaa kaupallisuutta ja olla se valikoiva vaikuttaja, joka kieltäytyy valtaosasta tarjouksia ja lähtee mukaan vain niihin yhteistyökuvioihin, joiden takana aidosti seisoo, ja jotka tukevat omaa brändiä.

Ei se määrä vaan se laatu

Mielestäni ahneus voi tappaa oman brändin. Mainostajankin on vaikea ymmärtää mitä edustat, jos mainostat koko ajan ja ristiin kaikkia yrityksiä.

Someyhteistyöt ovat monen nuoren silmissä unelmatyö ja helppoa rahaa, sekä tie alennuksiin ja ilmaistuotteisiin. Kaikelle voi toki sanoa kyllä, ja ottaa vastaan vaikka sen 365 yhteistyötä vuodessa. Kuulostaahan se työmääränä hienolta. Asetelma on sellaisella henkilöllä kuitenkin täysin eri, kuin sillä joka tekee vain harvoja ja valittuja mainoksia, ja siten tuo jo pelkällä valinnallaan ja suostumuksellaan esiin tämän brändin olevan nyt jotain erityistä. 

Molemmat tavat antavat mainostajalle ja henkilölle itselleen eri asioita, ei ole yhtä oikeaa tapaa. Toisille määrä merkitsee laatua ja sisältöä enemmän. Tällöin kaikki kysyntä imartelee, eikä aina ajatella seuraavaa palkkiota pidemmälle. Monelle on tärkeintä näyttää ulospäin, että kiinnostusta on ihan valtavasti!

Minulle, jo yli 30 vuotta mallina ja mainosten kanssa toimineena, ei määrä korvaa koskaan laatua. Olen alusta asti valinnut tarkkaan keiden kanssa milloinkin teen yhteistyötä, ja näin toimin jatkossakin. Valinnat ovat tärkeitä, koska minä olen se, joka joutuu seisomaan niiden takana, ja perustelemaan valintaa kysyjille. Samalla yritys myös yhdistetään minuun, eikä se ole aina toivottua.

Yritysten onneksi halukkaita löytyy, sillä niin moni haluaa ja voikin nykypäivänä olla mainoskasvo ja influensseri. Jos minä jostakin kieltäydyn, löytyy nopeasti tilalle satapäin nuoria, jotka haluavat tehdä yhteistyön jolle minä sanoin “ei”.

Laiska, hankala vai valikoiva? 

En mainosta seuraajilleni läheskään kaikkea mitä voisin, enkä päivätyökseni jakele heille koko ajan uusia alennuskoodeja ja vinkkejä, joista he olisivat varmasti onnellisia. Olen monesti miettinyt, että näytän jonkun silmään varmasti laiskalta vaikuttajalta, sillä teen suhteessa muihin todella vähän yhteistöitä. En kuitenkaan ole laiska, vaan erittäin valikoiva. Hankala saattaa myös olla hyvä sana kuvauksena, sillä torppaan suoraan valtaosan pyynnöistä, koska ne eivät ole minulle toimivia joko brändin, tuotteiden tai sopimusehtojensa puolesta. En ole juurikaan taivuteltavissa jos ehdot ja ajatukset eivät osu yhteen, enkä ole koskaan promonnut yhtäkään vitamiinia, kosmetiikkasarjaa, hiustenhoitotuotteita enkä montaa muutakaan aluetta omista valinnoista johtuen.

Olen törmännyt siihen, että minun oletetaan olevan kellon ympäri jonkinlaisessa kuvausvalmiudessa rengasvalon kanssa, ja päivystämässä postausten kommentteja ja saapuvia paketteja. Toimii varmasti monelle, mutta ei minulle. Muistuta usein jo alussa asiakasta, että minä teen oman osuuteni, ja pyrin antamaan ennemmin aina hieman yli odotetun. En siis kuitenkaan päivystä ympärivuorokautisesti kuvausvalmiudessa puhelin kädessä odottamassa seuraavaa kuvauspyyntöä, jos joku muuttaakin mieltään. 

On erittäin tärkeää löytää työ josta nauttii ja mikä sopii itselle. Tiedän, että moni tekee yhteistöitä päätyökseen, ja heille se sopii. Minä kuitenkaan en tee, vaan suurimman osan ajastani vievät erilaiset tv-tuotannot ja muu ns. kentällä ihmisten parissa tapahtuvat työt, joka sulkee ulos mahdollisuuden olla jatkuvasti tavoitettavissa, kuvaamassa ja päivystämässä postipaketteja. Puhumattakaan työhöni liittyvästä matkustamisesta, ajomatkoista, sekä ihan vain siitä muusta oikeasta elämästä lapsineen ja muine ihmisineen.

Ilmaiset, palkattomat ja omakustanteiset työt

Siellä missä on kauniita nuoria naisia, on aina ollut, ja tulee olemaan hyötyjien ja huijareiden armeija, sen nyt tietää jokainen. Ilmaisia töitä on vaikuttajamaailmassa tarjolla paljon. Ilmainen työ ei ole koskaan ok, eikä naisen asemaa työmaailmassa tarvitse yhtään enempää heikentää, mutta yrittäjiä löytyy jokaisesta maasta paljon.

Vaikuttajille ja näkyvyyttä haluaville henkilöille tarjotaan usein mainoksessa käytettyjä tuotteita ainoaksi ”palkkioksi” töistä. Tarjolla on monenlaista oravannahkaa, mutta kaikkeen ei tarvitse koskaan suostua. Onkin hyvä oppia ja alusta asti sanomaan ei. Itse en koe edes lähtökohtaisesti järkeväksi tehdä töitä ja saada rahallisen palkan sijaan kasaa tuotteita, joita ei muutoin edes itse hankkisi. Vuokria ja muita laskuja ei makseta tuotteilla.

Pahimmillaan töistään voi joutua itse maksajaksi. Moni yritys lupaa isoa alennusprosenttia ostoksiin, ja sitten ostamisen jälkeen henkilö mainostaan sitä itse ostamaansa tuotetta. Kuuntelin taannoin juuri vierestä tilannetta, jossa nuoret naiset puhuivat ylpeästi ”saaneensa isolla alennuksella” promottavaksi jonkin tuotteen. Ei, te ostitte itse sen tuotteen, eli maksoitte itse nyt yritykselle siitä, että saitte tehdä heille mainoksen. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, ovatko nämä kaikki tarjotut työt hyöty vai haitta, ja tutustua työelämän sääntöihin ja ehtoihin noin niinkuin muutenkin.

Hyvää elokuista viikonloppua kaikille! Ja huomatkaa, kuvassa näkyvät vaatteet eivät ole mainos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *