Kaikki tahtoo telkkariin!

Kaikki haluaa telkkariin, mutta vain harva haluaa katsoa peiliin. Olipa ja tulipa kerran ihana ja kamala tosi-tv ja reality. Mikä mahtava uusi paikka päästä esille, päästä esiintymään satojentuhansien silmäparien eteen! Ja mikä paikka tulla koko kansan edessä nähdyksi, kuulluksi, ehkäpä jopa hyväksytyksi, ja päästä kokemaan asioita, joita ei muutoin voisi kokea. Ehkäpä sitä saisi sen oman pienen hetkensä julkisuudessa, ja ehkäpä tästä aukeaa tie tähteyteen? 

Mutta mitä jos lopputulos ohjelmaan osallistumisesta ei miellytäkään? Entä jos kokemus ei ole se jota odotti? Ketä voi silloin syyttää? 

Olen tehnyt koko elämäni tv-ohjelmia lähes kaikissa eri muodoissa. Lähdin oikein tarkemmin miettimään, mitä kaikkea olen telkkarin puolella ehtinyt tehdä, ja mitä kaikkea on ehtinyt tapahtua. No lähdetäänpä ihan lapsuudesta. Listasin ikäni verran asioita.

Kaikenlaista on tullut televisioon liittyen tehtyä, ja matka jatkuu monissa eri rooleissa. Aina mainitessani tekeväni tv-ohjelmaa, minun oletetaan olevan mukana esiintyjän roolissa. Maanantaina startanneen Paratiisihotellin aloitusjaksosta ehti tulla kysymyksiä; “Milloin oikein esiinnyt? ” ja “Miksi sinua ei näkynytkään jaksossa?” Lopputeksteissä näkyi ja näkyy vastedeskin.

 1. Olen lapsena ilmoittanut veljeni Napakymppiin.
 2. Olen lapsena soitellut useita kertoja tv-kanavien palautepuhelimiin ja toivonut lisää hevos- ja kilpatanssiohjelmia.
 3. Olen nuoruudessani esiintynyt Kaivo-elokuvan kohtauksessa muiden tanssiseurani tanssijoiden kanssa. 
 4. Mikko Kouki on lähes virtsannut päälleni Riisuttu Mies-elokuvan kohtauksessa. 
 5. Olen kilpaillut tv:ssä missikisojen merkeissä, ja tullut aina kruunatuksi tai palkituksi.
 6. Minut sekä Miss Italia on punnittu yhdessä Suomen televisiossa.
 7. Olen käynyt tv-ohjelman koekuvauksissa tulematta valituksi ohjelmaan.
 8. Olen antanut omasta aloitteestani pois juontopaikkani ohjelmassa, jota rakastin tehdä.
 9. Olen ollut useaan kertaan Kymppiuutisten loppukevennyksessä. Aiheena on ollut esimerkiksi Lola-nimisten lehmien lukumäärä ja benjihyppy.
 10. Olen vieraillut ohjelmien myötä lukuisien suomalaisten kodeissa, mutta kamerat eivät ole koskaan vierailleet minun kotonani.
 11. Olen esiintynyt televisiossa tavallisesta poikkeavissa asuissa, kuten armeijan vaatteissa, turkiksissa, uimapuvuissa, alusvaatteissa sekä toppahaalarissa.
 12. Olen ollut televisiossa ilman meikkiä.
 13. Olen ollut mukana kilpailussa, jossa katsojat ovat saaneet äänestää minua. 
 14. Olen ollut juontajana studiotuotannoissa höpötellen pelkästään kameroille.
 15. Olen juontanut livetapahtumia ja suoria lähetyksiä isolle yleisölle.
 16. Olen ollut mukana ohjelmassa, johon kohdistui pommiuhka, ja yleisön joukossa oli tästä syystä mittava määrä poliiseja.
 17. Olen juontanut tv-ohjelmaa englanniksi.  
 18. Olen näytellyt nigerialaisessa tv-ohjelmassa.
 19. Olen tanssinut kilpatansseja useissa tv-ohjelmissa.
 20. Olen matkustanut yhden kokonaisen tv-tuotannon ajan kaksi kertaa viikossa Turusta Helsinkiin auton takaosassa patjalla maaten, ja juontanut näissä yhteyksissä chat-tyyppistä katsojapeliä, Ota tai Jätä-ohjelmassa.
 21. Olen ollut haastateltavana lukemattomissa ajankohtais- kuin viihdeohjelmissa.
 22. Olen ollut televisioiduissa vaalitenteissä ja -väittelyissä.
 23. Minua on kielletty esiintymästä toisen kanavan ohjelmissa.
 24. Olen ollut sekä jakamassa että vastaanottamassa palkintoja.
 25. Olen esiintynyt mainoksessa, joka hyllytettiin liian seksistisenä.
 26. Olen ollut mukana useissa leikkimielisissä hyvän mielen kisailuissa, kuten Speden Spelit, Kymppitonni, Kokkisota, Kuutamolla, Heikoin Lenkki, Tuttu Juttu jne.
 27. Olen kokenut sen, kun ihmiset sekoittavat tv-ohjelman ja todellisuuden.
 28. Olen näytellyt elokuvassa, Vares-Pimeyden Tango, isossa puheroolissa.
 29. Olen ollut omana itsenäni minusta ja muista misseistä kertovassa ohjelmassa Kaunis Elämä
 30. Olen kilpaillut fyysisesti ja henkisesti vaativissa realityohjelmissa, kuten Elixir-julkkisten kymmenottelu, Huippujengi ja Selviytyjät.
 31. Olen buukannut muita henkilöitä tv-ohjelmiin, mm jääkiekkoilijoita, Putouksen sketsihahmon taustabodareita, sekä esiintyjiä Karjalaturnauksen ja liigamatsien katsomo- ja jääshow-osioihin.
 32. Olen esiintynyt kahdella Petri Nygårdin musiikkivideolla, sekä Sami Kurosen pikkuveljen ensimmäisen bändin musiikkivideolla.
 33. Olen istunut televisiossa kassissa.
 34. Olen ollut tekemässä castingiä, eli roolittamassa ihmisiä tv-mainoksiin ja tv-sarjoihin, kuten Supernanny Suomi, Gladiaattorit, Sinkut Paljaana, Onnenpyörä, Sukuni Salat ja Kimpassa.
 35. Olen ollut tekemässä toimittajan työtä sarjoihin kuten Swim.Bike.Run., Temptation Island sekä Paratiisihotelli.
 36. Olen ampunut televisiossa niin ritsalla kuin armeijan aseillakin.
 37. Olen aikaansaanut erinäisten ohjelmien katsojaennätyksiä.
 38. Olen ollut tekemässä kuvaussihteerin töitä sarjoissa kuten Paratiisihotelli ja Temptation Island.
 39. Olen sairastunut tv-ohjelman kuvauksissa vuoristotautiin ja keuhkoödeemaan .
 40. Olen esiintynyt lukemattomissa tv-mainoksissa.
 41. Minulla on ollut kuvauksissa oma stunt-näyttelijä.
 42. Olen kieltäytynyt lukemattomista haastatteluista, sekä viihdeohjelmissa ja reality-ohjelmissa esiintymisestä. Kieltäydyn enemmän kuin sanon kyllä.
 43. Olen toiminut koordinaattorina sarjoissa kuten Gladiaattorit, Onnenpyörä sekä nykyinen projektini, josta en vielä voi mainita mitään.

Saan edelleen vastailla kollegoiden kyseilyihin siitä, lähtisinkö mukaan eri ohjelmiin. Vastaus on 99,9% kerroista ei. Tuotannon töitä voin tehdä ja juontaa, haastateltavaksikin tulen, jos aihe on tärkeä ja aikatauluihini sopiva. Kaikkeen muuhun sanon yleensä ”ei”. Kiitän kaikkia, jotka ajattelevat minua, mutta kiinnostukseni ovat muissa osa-alueissa, kuin ohjelmissa esiintymisessä. 

Suomessa on nykyään paljon mielenkiintoisia ohjelmia tekeillä, ja on hienoa päästä olemaan mukana monissa ohjelmissa tekijänä. Mutta niin paljon kuin rakastan esiintymistä, sekä ihmisten viihdyttämistä omalla mielipiteet jakavalla persoonallani, en koe halua osallistua esiintyjänä erilaisiin televisioitaviin kilpailuihin ja pidempiin tuotantoihin.

Ne harvat kerrat kun olen osallistunut, niihin on ollut painava syy. Once in a lifetime-kokemus, joka on niin kaukana siitä, mitä voisin koskaan toteuttaa omassa elämässä itsenäisesti, on yksi hyvä sellainen. Minun on aina saatava kokemuksesta jotakin suurta ja merkittävää.

Tv-esiintymisistä saa parhaimmillaan ainutlaatuisia kokemuksia, elämyksiä ja oivalluksia. Niissä voi päästä tekemään asioita, joita muuten elämässä ei pääsisi. Kuka pääsee kokemaan Selviytyjät-formaatin kaikki tunnelmat ja olosuhteet kaikessa ihanuudessaan ja kauheudessaan osallistumatta itse ohjelmaan? No ei kukaan. Osallistumalla ohjelman tekemiseen yleisön, esiintyjän, kilpailijan tai jonkun muun roolissa, pääsee kokemaan hetken televisio-ohjelmien kiehtovassa maailmassa.

On ikävää, että kevään aikana käyty keskustelu reality-ohjelmista on heittänyt syyttävän sormen oikeastaan pelkästään tuotantoyhtiöiden ja kanavien suuntaan. On hyvä, että asioista keskustellaan mahdollisten epäkohtien huomioimiseksi, mutta keskustelun on oltava kaikki näkökulmat huomioiva.

Jokainen esiintyjä päättää itse täysin vapaaehtoisesti lähtemisestään mukaan ja hyväksyy ohjelmaan liittyvän sopimuksen. Rohkaisen jokaista lähtemään mukaan ohjelmiin joihin haluaa. Kehotan silti jokaista miettimään tarkkaan syitään lähdön taustalla. Mahdollisia tapahtuvia asioita ja niiden seurauksia kannattaa miettiä etukäteen. Sopimus pitää lukea huolella, ja se pitää ymmärtää.

On ehdottoman tärkeää ymmärtää tarkkaan mihin lähtee, ja nähdä myös puut metsältä. Täytyy miettiä, mitä seurauksia mahdollisilla teoillaan ja käyttäytymisellään voi olla omassa elämässä ja tulevaisuudessa. Täytyy miettiä, miten oma käyttäytyminen saattaa vaikuttaa muihin, ja varautua siihen, ettei ohjelmaksi leikattu lopputulos välttämättä miellytä itseä. Palautteeseen on aivan pakko varautua, sillä harvemmin se on pelkästään hyvää.

Julkisuus ja tv-ohjelmat eivät ole leikkiä, vaikka ne suurelle yleisölle ovatkin suurta viihdettä. Kyseessä on usein elämän suuria asioita, ja television kautta niistä tulee aina vieläkin suurempia. Valitettavasti näin on myös katsojien reaktioiden kanssa.

Kokemus ohjelmaan osallistumisesta ei aina ole sellainen, jota itse toivoo ja kuvittelee. Silloin ei kuitenkaan voi syyttää muita siitä, etteivät omat asetetut odotukset kokemuksesta, saadusta palautteesta tai mahdollisesta tähteydestä täyty. Jokainen on kuitenkin vastuussa omasta tekemisestään ja käyttäytymisestään tv-ohjelman kuvauksissa. Ohjelmien salassapitovelvollisuudet koskevat usein koko tuotantoa, ja ilman niitä ohjelmien sisällön, juonen ja esiintyjien salassa pysyminen olisi mahdotonta.

Itse nautin television tekemisestä joka tavalla, ja nautin saada olla mukana auttamassa uusia esiintyjiä tähän maailmaan. Mutta käyttäkää harkintaa kun lähdette, ja siinä, miten toimitte. Mutta ennen kaikkea, nauttikaa kokemuksesta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *