Yhteistyöt, promootiot, oikeita seuraajia, tykkäyksiä ja mainosta! Etenkin nuoret, varokaa tätä sosiaalisen median loputonta tarjousten suota!
Mulla on reilu kuukausi takana uuden Instagram-tilin kanssa. Olen saanut miettiä ihan uudestaan, mitä tililläni haluan näyttää ja kertoa. Uuden luominen on aina kivaa. Olen lopettanut monien seuraamisen ja muuttanut paljon, keitä seuraan ja miksi. Tähän meillä kaikilla on oikeus, joten se, että seuraajia päivittäin lähtee ja tulee, on normaalia. Haluan itse saada seuraamiltani ihmisiltä tiettyjä fiiliksiä ja asioita, ja jollen niitä saa, en seuraa. Kaikki, mikä triggeröi, ei riitä minulle.
Edelleen joku miettii, pyörittääkö yksi somesivu elämääni? Ei pyöritä. Lapset, työ, parisuhde ja omat intohimon kohteet pyörittävät. Instagram on yksi monista töistäni ja suhtaudun myös töihini erittäin kunnianhimoisesti sekä omistautuen.
Saisiko olla sähköpyörää, mekkoa vai meikkisiveltimiä?
Nyt päästään kaupallisiin yhteistöihin, joista media on tällä viikolla kuhissut. Otsikoihin ovat nousseet poliitikkojen mekot ja sähköpyörät.
Usein kysytään, miten valitsen mihin projekteihin lähden ja miten tavallisessa elämässä ja somessa valitsen yritykset, joiden kanssa haluan työskennellä? Fiilispohjalta, lähes täysin. Teen aina päätökset tunteella ja jos joku tuntuu väärältä, voi se jäädä toteutumatta, vaikka yritys olisikin hyvä tai tunnettu.
Hyöty on oltava aina molemminpuolinen, kuten myös halu yhteistyöhön. Väkisin minua ei saa mihinkään, vaikka taivutella yritetäänkin. Taivuttelussa on se vaara, että tulee suoraan tai rivien välissä vähätelleeksi joko minua tai kilpailevaa yritystä, joten ne yleensä päättyvät huonosti.
Hyöty voi olla rahapalkka, kuten töistä yleensäkin kuuluu saada. Se voi joskus olla jotain muutakin, jokin muu hyöty, näkyvyys tietyssä asiayhteydessä, huomattavat edut ja alennukset tai jokin tuote. Mikä kellekin tuntuu arvokkaalta, tarpeelliselta ja brändiinsä sopivalta, sillä perusteella ohjeistaisin aina jokaista omat yhteistyönsä valitsemaan.
En ole koskaan lähtenyt urallani kaikkeen, vaan edelleen kieltäydyn suurimmasta osasta tarjottuja yhteistöitä. Olen aina ollut tarkka brändistäni, vaikka brändi-sanaa inhoankin. Kuitenkin kaikki, mitä olen urani aikana tehnyt, kaikki yhteydet, missä olen esiintynyt, kaikki ovat tavallaan osa minun brändiäni.
Mainosta meitä, mutta emme maksa mitään
En halua, että someni on pelkkää mainosta, sillä en itsekään halua katsoa sellaista keneltäkään. Jos kaikki on mainosta, ei näe ihmistä mainosten takana. Haluan päästää ihmiset lähelle studio- ja mainoskuvien lisäksi epätäydellisiä kuvilla, meikittömyydellä ja persoonallani. Kaikki ei voi olla mainosta, enkä myy yksityisyyttäni, kuten kotiani, lapsiani, parisuhdettani ja montaa muuta asiaa. Niitä ei somessa tai mediassa nähdä, ei myöskään pyytämällä viestiboksissa. Suurin osa someajastani menee juurikin seuraajien kanssa keskustelemiseen. Haluan olla helposti lähestyttävä myös somessa, aivan kuten muuallakin työelämässä. Ison osan vie myös jatkuva tarjousten seulonta.
Saan päivästä riippuen 3-15 erilaista yhteistyöehdotusta. Kyllä, olen listannut nämäkin. Ne tulevat meilitse, somekanavien viestibokseihin, ja Linkediniin. Ne ovat laidasta laitaan verkkokauppoja, vaatebrändejä, koruliikkeitä, tapahtumayrityksiä, suunnittelijoita, lisäravinne- ja kosmetiikkayrityksiä. Kaikkea on ollut.
Nyt joku miettii, että wau, ihanaa, tulisipa mullekin! Mutta kysyntä ei tarkoita, että kyseessä ovat aina yhteistyöt, jotka menevät maaliin, tai joiden kanssa ajatukset kohtaavat. Jokainen tarjous täytyy kuitenkin aina lukea ja kaikkiin on kohteliasta vastata. Kuitenkin 95% tapauksista kaatuu siihen, miten minä kuviosta hyötyisin. Usein en mitenkään, vaan pahimmillaan maksun sijaan joutuisinkin itse maksajan paikalle. Älytöntä, eikö?
Varo somen erikoisia yhteistyötarjouksia!
Olen aiemminkin paasannut siitä, miten härskisti yritykset kosiskelevat somessa ihmisiä erilaisilla yhteistyötarjouksilla.
Ne alkavat kohdallani vapaasti suomennettuna usein tyyliin ”Hei babe, haluamme tehdä kanssasi yhteistyötä, koska rakastamme sisältöäsi ja olet täydellinen!” Jos ei ole koskaan ollut tekemisissä malli- tai missialan tai vaikkapa amerikkalaisten ihmisten kanssa, tämä saattaa kuulosta todella imartelevalta ja aidolta. Ajatella, juuri sinut on nyt huomattu ja valittu! Näin ei kuitenkaan ole.
Vastaan kuitenkin lähes aina asiallisesti kysyen, minkälainen tarjous heillä on mielessä. Vastaukseksi tulee usein monta copy paste-vastausta, mutta sisältö on usein aika sama:
“Saat tietyn määrän alennusta ensimmäisestä ostostasi. Sen jälkeen saat loppuelämän alennukset, ja alennuskoodin, jota jakaa perheelle ja seuraajille. Muista mainostaa meitä ja näin kuulut ambassador-ohjelmaan ja olet niin erityinen ja saat mahtavia etuja, olethan mukana?” No en todellakaan ole.
Minunkin vastaukseni ovat usein kopioituja, joissa kerron, etten tee yhteistyökuvioita, joissa joudun itse maksajaksi. En maksa tuotteista, joita sitten saisin mainostaa. En myöskään maksa tuotteista, joita en haluaisi ostaa, enkä edes saada.
Osa yrityksistä lähestyy toisin, heillä on ilmainen tuote, mutta lopulta rahti pitäisi maksaa itse. En ole maksamassa sitäkään, enkä rahoittamassa eurollakaan kenenkään näiden toimintaa. Joillain korvauksen periaatteena on jonkinlainen myyntiprovisio, mutta näistäkin löytyy iso määrä hämäriä yrityksiä.
Toki paljon rehellisiä ja asiallisiakin tarjouksia tulee ja niistä osa myös päätyy toteutukseen. Ainoa poikkeus, jossa voin maksaa jotakin, on tuote tai palvelu, jonka olisin jo muutenkin ennen merkittävää alennusta ollut hankkimassa täydellä rahalla.
Osaa sanoa “ei”
Haluan aina vähän haastaa toista osapuolta, jos huomaan jotakin hämärää. Viime viikolla sain urheiluvaatebrändiltä tarjouksen. Keskustelussa copy paste -vastauksia tuli nopeammin kuin ehdin asioita kysyä. Tuli myös kolme sivua sopimusta. Kiire oli taas kova, piti saada äkkiä nimi sopimukseen. Kun ilmoitin tyynen rauhallisesti palaavani asiaan paremmalla hetkellä, jatkuivat perustelut siitä, miksi heidän sopimus on parempi kuin kenenkään toisen.
Palasin asiaan huvikseni vasta parin päivän päästä kysymysten listalla. Vastaukseksi sain hiljaisuuden, sekä automaattiviestin, jossa kerrottiin keskustelumme päättyneen. Seuraavasta päivästä alkaen olen päivittäin saanut silti uuden täysin saman tarjouksen sähköpostiini. Tämä ei tule koskaan toteutumaan.
Kohdalle osui myös suomalaisyritys, jonka korvaus mainoksesta oli olematon. Tarjoukseen sisältyi paljon ajatuksia ja aatteita, mutta niillä ei makseta laskuja. Töistä on saatava korvaus. Kuten jokin aika sitten blogissani kirjoitin, en lähde enää mihinkään, mistä en tunne saavani kunnollista korvausta, ja kieltäytyminen on oikeuteni. Niin aion tehdä tässäkin.
Suosituksi somessa
En oleta yhdenkään ulkomaisista someyhteistyön tarjoajista olevan tietoinen asemastani kotimaassani. Profiilissani lukee kuitenkin selkeästi työni ja sisältöä katsottaessa käy ilmi, että olen vaikkapa tehnyt mallintöitä teini-ikäisestä asti.
Silloin myyntiargumentti ”Hyvä palvelu juuri sinulle, uudelle, aloittelevalle mallille” ei välttämättä oikein toimi minuun, mutta johonkin toiseen varmasti. Jotkut tarjoutuvat auttamaan seuraajien hankinnassa, olipa seuraajamäärä mikä vain. Olen kaikki kerännyt ennenkin itse, joten pystyn siihen jatkossakin ajallaan, vaikka tilini onkin nyt uusi. Feikkiseuraajia en halua.
Viime viikolla minua lähestyivät “United Booties” sekä “OnlyFans”-sivustot. En ole kiinnostunut esiintymään kummallakaan niistä, en maksamaan toisessa esiintymisestä, enkä tienaamaan toisessa esiintymisestä. Olen tyrmännyt lukemattomien ulkomaisten firmojen tarjouksia jo vuosikaupalla. Nämä yritykset eivät välitä, kuka olet, vaan lähestyvät hirveää määrää ihmisiä milloin minkäkin hakunsa perusteella. Näissä on asioista tietämättömän helppo mennä vikaan, brändillä kun voi olla seuraajia kymmeniä- tai satojakin tuhansia.
Joten olethan varovainen, etkä ota kaikkia saamiasi tarjouksia imarteluna, jotta et itse päädy maksajaksi. Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä. Kyseenalaista siis kaikki!